Logo_rode_kruis

Het Rode Kruis heeft vorige week 17.523 blaren geprikt tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. Dat waren er 137 minder dan vorig jaar. Het goede wandelweer zorgde waarschijnlijk voor minder pijnlijke voeten bij de wandelaars. De verwachte overlast van de gevreesde eikenprocessierups is uitgebleven. Er hebben zich bij de vrijwilligers geen wandelaars gemeld met klachten van de rups. Dit meldt het Rode Kruis. 

De hulpverleners prikten niet alleen blaren, maar kwamen ook veelvuldig in actie om EHBO te verlenen aan de wandelaars of het toegestroomde publiek. Naast zere voeten hadden de wandelaars ook te kampen met klachten als schaaf- en snijwonden en overbelaste spieren en gewrichten. Ook werden enkele tientallen mensen gedurende de week behandeld voor flauwte na aankomst op de Wedren. Vaak omdat ze toch te weinig gedronken of gegeten hadden.

Voor de hulpverlening bij de hulpposten zijn in vier dagen tijd 10.000 bloedlancetten gebruikt om blaren te prikken, 27.000 handschoenen, 23 liter kamferspiritus (om de voeten schoon te maken), 19 kilometer tape voor het afplakken van blaren, 2.800 enveloppen vette watten voor blaren tussen de tenen, 26.000 gaasjes en zes liter jodium. In totaal heeft het Rode Kruis een kleine duizend hulpverleners ingezet: achthonderd vrijwilligers voor de wandelaars en honderd vrijwilligers tijdens de Vierdaagsefeesten. 

Door: Nationale Zorggids