Normal_spuit_medicijnen

Een nieuw middel tegen migraine blijkt goed te werken bij patiënten die een lastig behandelbare vorm van de ziekte hebben. Dat blijkt uit een studie onder ruim achthonderd patiënten. Dit meldt Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Fremanezumab

Aan het internationale onderzoek deden 838 patiënten mee met lastig behandelbare migraine; minimaal twee en maximaal vier andere standaardmedicijnen voor migraineprofylaxe hadden bij hen geen effect gehad. De groep werd willekeurig in drieën verdeeld: een deel kreeg een placebo, een deel elke maand het middel fremanezumab en een deel elk kwartaal fremanezumab. Na twaalf weken vergeleken de onderzoekers het aantal migrainedagen per maand tussen het begin en het eind van de behandeling.

Vergeleken met placebo, boekten de behandelgroepen aanmerkelijk betere resultaten. Gemiddeld genomen nam het aantal migrainedagen bij hen af met drieënhalve dag, vergeleken met minder dan een dag in de placebogroep. “Voor de behandeling lag het aantal migrainedagen rond de veertien, dus drieënhalve dag is een significante afname”, aldus onderzoeksleider Michel Ferrari. “Een derde van de patiënten had zelfs minimaal de helft minder aanvallen, wat klinisch een erg relevante verbetering is.” De meest voorkomende bijwerking was pijn op de plaats waar het middel wordt geïnjecteerd.

Nog niet vergoed

Het middel fremanezumab is een van de nieuwe middelen uit de groep ‘anti-CGRP-medicijnen’. Deze medicijnen zijn recent goedgekeurd voor gebruik in Amerika en Europa, maar worden nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. Ferrari: “Momenteel lopen de onderhandelingen over vergoeding. Tot die tijd wordt het alleen voorgeschreven in onderzoekverband en in zogenoemde compassionate use-programma’s. Helaas kan het middel dus nog niet aan iedereen voorgeschreven worden in de spreekkamer. Ook moeten we nog afwachten wat de langetermijneffecten zijn van deze middelen, met name bij migrainepatiënten met hart- en vaatziekten.” 

Door: Nationale Zorggids