Logo_rode_kruis

Het Rode Kruis lanceert samen met EHBDD (expertisecentrum Eerste Hulp bij Drank en Drugs) een workshop EHBO bij drank- en drugsongevallen. Cursisten leren tijdens deze training de werking en effecten van de verschillende soorten drugs (her)kennen, de mogelijke gezondheidsverstoringen, hoe iemand te benaderen en hoe eerste hulp te verlenen. Dit meldt het Rode Kruis.

Het Rode Kruis constateert een groeiende behoefte aan kennis over eerstehulpverlening bij drank- en drugsgebruik en komt daarom samen met EHBDD met de vernieuwde workshop voor een breed publiek.

Afgelopen jaren zijn er vijf keer meer ketamine-incidenten gemeld bij EHBO-posten en ambulancediensten, bleek ook deze week. Drugsgebruik is in het sociale leven genormaliseerd, maar tegelijkertijd is er nog weinig accurate kennis hoe om te gaan met drugsgebruikers die ongewenste effecten van de middelen ervaren. 

SAMENWERKING MET KHN

Het Rode Kruis is een samenwerking gestart met KHN (Koninklijke Horeca Nederland) Amsterdam en heeft bij hen de nieuwste training EHBO bij drank en drugs met succes getest. KHN Amsterdam onderschrijft het belang van goede voorlichting en hulpverlening en stimuleert ondernemers om daar hun verantwoordelijkheid in te nemen.

CURSUS HELPT ANGST EN ONRUST BIJ GEBRUIKER WEGNEMEN

Gebruikers van drugs komen regelmatig op EHBO-posten terecht, omdat ze ongewenste effecten van de middelen ervaren en met angst en onrust kampen. In ernstige gevallen belanden gebruikers zelfs op de Spoedeisende Hulp. “Nagenoeg alle gebruikers die bij EHBO’ers terecht komen, ervaren klachten als angst en onrust. Ze weten immers niet wat er met hun lichaam en geest gebeurt en neigen de controle te verliezen,” vertelt Lars van Driel, directeur van EHBDD. “Om deze angst, onrust of erger bij gebruikers weg te kunnen nemen, wordt er in de workshop veel aandacht besteed aan hoe je een slachtoffer dat onder invloed is moet benaderen.”

Iedereen die geïnteresseerd is in Eerste Hulp bij Drank en Drugsongevallen, kan zich opgeven voor een workshop. Deze bestaat uit een online theoriegedeelte van 1 uur en een praktijkgedeelte van 3 uur.

Door: Nationale Zorggids