Normal_donor

Steeds meer mensen in Nederland registreren al hun keuze in aanloop naar de nieuwe donorwet die 1 juli 2020 ingaat. Tot 3 december 2019 vulden 6.876.843 Nederlanders vanaf 12 jaar hun keuze in op donorregister.nl, waarvan 86.686 in november. Wie nog geen keuze heeft gemaakt of ingevuld, wordt vanaf 26 december met de bioscoopcommercial ‘In het duister tasten’ gevraagd dit alsnog te doen. Over een half jaar gaat de nieuwe donorwet in. Wie op 1 juli 2020 nog geen eigen keuze heeft ingevuld op donorregister.nl, komt in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dit meldt Rijksoverheid. 

Sinds december staat meer dan 50 procent van de volwassenen in Nederland met hun eigen keuze in het Donorregister. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg werkt er de komende maanden hard aan zoveel mogelijk mensen te bereiken om hen te motiveren hun eigen keuze in te vullen. Daarvoor is nu ook een bioscoopcommercial gemaakt die van 26 december tot en met 8 januari te zien is in 96 bioscopen en filmhuizen in Nederland. 

Tast jij ook in het duister?

'Tast jij ook in het duister over hoe jouw familie in het Donorregister wilt staan?' Deze vraag wordt bioscoopbezoekers mogelijk gesteld wanneer zij in de kerstvakantie naar de bioscoop gaan. De commercial, die in het duister wordt getoond, moedigt bezoekers aan met familie of vrienden te praten over hun keuze over orgaandonatie en deze in te vullen op donorregister.nl.

Door: Nationale Zorggids