‘Praat vandaag over morgen’ van VWS stimuleert gesprek over oude dag

In vervolg op een campagne van ActiZ start het ministerie van Volksgezondheid de campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Ouderen worden hiermee gestimuleerd om het gesprek aan te gaan over de toekomst. Eén op de twee mensen tussen de 60 en 75 jaar praat hier nu over, bijvoorbeeld met vrienden of kinderen. Het gesprek zou onder meer moeten gaan over hoe je fit wil blijven, hoe je wilt wonen en wat je voor elkaar kunt betekenen bij een zorgbehoefte. Dit meldt Rijksoverheid. 

De landelijke campagne staat naast activiteiten en bijeenkomsten van de Seniorencoalitie, het Senioren Netwerk Nederland, Ouder Worden 2040 en ActiZ. “Het is goed dat één op de twee 60- tot 75-jarigen al praat over de toekomst. Met deze campagne, de activiteiten en bijeenkomsten willen we laten zien hoe mooi een gesprek over later kan zijn, zodat nog meer mensen dit gesprek gaan voeren.”

Nuttig gesprek

Ouderen die het gesprek over de toekomst al voeren, ervaren dit als nuttig. De woning is een veelbesproken onderwerp, net als bewegen en jong van geest blijven. 25 procent van de mensen die nu nog niet over de toekomst praat, wil dit binnen vijf jaar wel gaan doen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky