tamponziekte herkennen

Het komt gelukkig bijna nooit voor dat iemand overlijdt aan de gevolgen van de tamponziekte, maar helaas gebeurde het vorige week toch. Een 17-jarige meid uit België kreeg te laat de hulp die ze nodig had en overleefde de ziekte niet. Dat te lang een tampon dragen niet goed is, staat in de bijsluiter. Maar dat je eraan kunt overlijden, weet men vaak niet. Hoe ontstaat dit toxische schock syndroom (TSS) eigenlijk en wat zijn de symptomen? 

TSS is een zeldzame ziekte die bij 3,4 op de 100.000 vrouwen voorkomt. Bij tijdige herkenning van de symptomen, kan antibiotica worden voorgeschreven. Soms is het lastig om de symptomen te herkennen, omdat ze veel lijken op de griep.

Wat is de oorzaak van tamponziekte?

De bacterie stafylococcus aureus is de grootste veroorzaker van de tamponziekte. Het is een bacterie die veel mensen bij zich dragen op de huid en in de neus, maar is in sommige gevallen onveilig. Door het te lang dragen van een tampon krijgt de bacterie de kans om giftige stoffen te produceren die in bloedbaan terechtkomen.

Hoe herken je de tamponziekte?

Vroegtijdige herkenning van het toxisch schock syndroom kan levens redden. Enkele symptomen zijn koorts, hoofdpijn, diarree, keelpijn en spierpijn. Ook kan iemand last hebben van rode vlekken op het lijf, overgeven, vermoeidheid en een extreem lage bloeddruk. De tamponziekte beschadigt op termijn de nieren en longen en het hart en lever. Antibiotica kan deze beschadiging herstellen.

Tampon tijdig verwisselen

TSS kan voorkomen worden door een tampon niet langer dan vier uur in te houden en het gebruik van grote tampons te vermijden. Wie toch last heeft van symptomen, doet er goed aan om zo snel mogelijk haar huisarts te bellen. Huisarts Job Nievaart benadrukt bij RTL Nieuws dat de bacterie die TSS veroorzaakt bijna nooit tot problemen leidt. “Als je deze bacterie in je vagina hebt, is het maar de vraag hoe je erop reageert. In enkele gevallen reageert je lichaam er niet goed op en ontstaat er een ontsteking. Houd je de afvalstoffen van je menstruatie te lang in je lijf, dan kunnen die bacteriën zich vermenigvuldigen.”

Om de tamponziekte te krijgen, moet je drager zijn van de bacterie. Ben je dat niet, dan kun je er ook niet ziek van worden hoe lang je de tampon ook gebruikt. Andersom geldt dat het bij dragers van de bacterie soms niet uitmaakt hoe snel ze tampons wisselen. Ze kunnen er alsnog ziek van worden. 

Door: Nationale Zorggids
Bronnen: Gezondheidsplein, RTL Nieuws