Vrees voor langere wachttijden niet-acute zorg door coronacrisis

Er is grote vrees dat de wachtlijsten voor niet-acute zorg in ziekenhuizen de komende tijd veel langer worden. Niet-acute zorg wordt uitgesteld. Dit leidt tot een opeenstapeling zorgvragen en onvermijdelijk tot oplopende wachttijden. De zorgen over de uitdaging die ons zorgstelsel nog te wachten staat, zijn groot.  Dat zegt ZorgDomein, het platform voor gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. Dit melden ANP en ZorgDomein.

Sinds de start van de coronacrisis begin maart loopt het aantal verwijzingen van huisartsen naar ziekenhuiszorg drastisch terug. ZorgDomein, het platform dat deze gegevensuitwisseling in de zorg tussen zorginstellingen faciliteert (13,7 miljoen in 2019), heeft real-time inzage in de cijfers en deelt deze data voor een betere voorbereiding op de uitdaging die het Nederlandse zorgstelsel straks te wachten staat.
 

Lange wachtlijsten niet-acute zorg

Met een gemiddelde daling van 75 procent, oftewel 450.000 reguliere zorgvragen per maand die uitgesteld worden, is het onvermijdelijk dat de nasleep van corona zal leiden tot oplopende wachttijden. Problematiek die vraagt om centrale coördinatie, uniforme gegevensuitwisseling én voortzetting van de samenwerking tussen ziekenhuizen en met zelfstandige klinieken in Nederland.
 

Enorme daling verwijzingen naar ziekenhuis

De real-time inzage van ZorgDomein in eerstelijnsverwijzingen van huisartsen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken laat een enorme daling zien. Het aantal reguliere verwijzingen naar ziekenhuiszorg (MSZ) is de afgelopen dagen afgenomen met gemiddeld 75 procent om capaciteit vrij te maken voor opname van coronapatiënten en om nieuwe besmettingen te voorkomen. 
 
De nasleep van corona en de uitdaging om deze groeiende uitgestelde zorgvragen te verwerken, vraagt om voortzetting van landelijke coördinatie, financiering en samenwerking. Samenwerking tussen huisartsen, ziekenhuizen, zorginstanties, verzekeraars en toeleveranciers. Daar waar we samen op grote schaal moeten denken en doen om tot een werkbare oplossing te komen. De afgelopen weken hebben uitgewezen dat het kan. ZorgDomein draagt daar met haar actuele data en gegevensuitwisseling aan bij.
 
 
Door: Nationale Zorggids