DiabetesSpel helpt patiënten om voedingspatroon te veranderen

Het DiabetesSpel helpt mensen met diabetes om hun eetgewoonten te veranderen. Door middel van een quiz leren patiënten allerlei praktische informatie over voeding en leefstijl bij diabetes. De app moet de voedselvoorlichting verbeteren en op die manier het medicijngebruik verminderen. Dit meldt RobinHealthGames.

De NHG-richtlijn adviseert bij nieuwe patiënten om eerst het voedingspatroon te veranderen. Daarna wordt er pas gekeken of medicatie een optie is. Een geschikt voedingspatroon samenstellen is niet eenvoudig. Deze app moet dat makkelijker maken.

Door tijd- en geldgebrek is de voedselvoorlichting aan nieuwe diabetespatiënten op dit moment onder de maat. Dit heeft de nodige gezondheidsrisico’s tot gevolg. Het DiabetesSpel moet dit probleem oplossen.

De app bevat tussen de anderhalf en twee uur voedingseducatie. De app moet ervoor zorgen dat patiënten op een eenvoudige manier de juiste voedingskennis opdoen en onthouden. Zorgverleners kunnen via de app controleren of patiënten de informatie begrepen hebben

Tijdens consult meer tijd voor andere vragen

Bijkomend voordeel is dat de app niet afhankelijk is van zorgbudgetten. Daarnaast zijn diabetespatiënten niet langer aangewezen op de kennis van hun behandelaar. Dankzij de app blijft er bij consulten meer tijd over voor andere vragen.

Patiënten kunnen de app eenvoudig op hun telefoon installeren. Het is mogelijk om de resultaten te delen met de zorgverlener. Die kan op basis hiervan een persoonlijk behandelplan samenstellen.

Door: Nationale Zorggids