Problemen op afdeling Cardiologie van Zwols ziekenhuis

Het ziekenhuis Isala kampt met problemen op de afdeling Cardiologie, schrijft het Zwolse ziekenhuis in een verklaring in reactie op een artikel van de Volkskrant. Volgens de krant mogen drie cardiologen voorlopig bepaalde ingewikkelde ingrepen niet meer zelfstandig uitvoeren, nadat medewerkers over hun functioneren aan de bel hadden getrokken. Het ziekenhuis heeft dit zaterdagochtend niet bevestigd.

Het ziekenhuis spreekt in de verklaring van onderbezetting bij arts-assistenten en andere zorgmedewerkers en zegt dat de afgelopen maanden meerdere maatregelen zijn getroffen en aanpassingen zijn gedaan in de bedrijfsvoering. "Omdat er geen patiëntonveilige situaties mogen ontstaan", aldus het ziekenhuis. "We zijn er nog niet, maar we zijn wel met elkaar de juiste stappen aan het zetten om de ontstane problematiek binnen de afdeling Cardiologie op te lossen."

Volgens de Volkskrant dreigden medewerkers het werk neer te leggen als niet kon worden gegarandeerd dat altijd een meer ervaren cardioloog in de buurt zou zijn. De afgelopen weken moest zo vaak de hulp van een meer ervaren cardioloog worden ingeroepen, dat medewerkers niet genoeg vertrouwen hadden dat de drie cardiologen zelfstandig veilige zorg konden leveren, schrijft de krant. Deze drie cardiologen zouden zijn aangesteld om een tekort aan artsen in het ziekenhuis op te vangen.

Corruptiezaak

Op de afdeling Cardiologie van het ziekenhuis is het al langer onrustig. Zo speelt er een corruptiezaak rond een groep cardiologen van het Isala. Zij zouden een leverancier van medische hulpmiddelen hebben voorgetrokken bij bestellingen en hiermee miljoenen hebben verdiend. De FIOD onderzoekt de zaak. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zei begin september geen aanwijzingen te hebben dat de patiëntveiligheid hierdoor in gevaar kwam.

Door: ANP