ABN: loonsverhoging zorg mogelijk met minder personeel

Als de ziekenhuizen erin slagen om met minder mensen hetzelfde werk te doen, kunnen de medewerkers het geld krijgen waarvoor ze eind deze week willen staken. Dat zeggen onderzoekers van ABN AMRO.

Volgens de bank zou de zorg anders moeten worden ingericht. Ziekenhuizen zouden hun taken onderling moeten verdelen. Dat werkt efficiënter, aldus de analisten. In sommige gevallen zou werk moeten worden uitgevoerd door mensen van buiten het ziekenhuis. Dan zijn 5 procent minder mensen nodig voor hetzelfde werk, stelt ABN. In dat geval krijgen de ziekenhuizen ruimte om tegemoet te komen aan de salariseisen van hun medewerkers.

Ziekenhuismedewerkers willen van donderdagochtend tot vrijdagochtend werken alsof het een zondag is. Dat betekent dat ze alleen spoedeisende ingrepen doen. Reguliere behandelingen worden geschrapt. De ziekenhuizen hebben een gespreide loonsverhoging geboden: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024. De vakbonden willen dat de lonen dit jaar met 10 procent omhooggaan. Verder willen de bonden onder meer betere afspraken over werktijden en roosters.

Door: ANP