Normal_pexels-karolina-grabowska-4195603__1_

Uit een onderzoek blijkt dat er een verband is tussen de verwerking van vruchtensuiker in het lichaam en het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dit resultaat ondersteunt het besluit om vruchtensuiker consumptie terug te dringen. Dit meldt het Maastricht UMC.

Onderzoekers gingen dieper in op het verband tussen diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, en vruchtensuiker. In het onderzoek bestudeerden ze mensen die door een erfelijke aanleg vruchtensuiker minder goed verwerken, en de stof voor een deel uit plassen. Hieruit bleek dat deze mensen niet alleen minder kans hadden op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, maar ook een lagere bloeddruk hadden en minder last hadden van vetstapeling in de lever.

Causaal verband

Eerder onderzoek liet al blijken dat er een relatie was tussen de voedingsstof en de ziektes, waarbij ze afgelopen jaar mensen een dieet lieten volgen zonder vruchtensuiker. Hieruit bleek ook dat er minder vetstapeling in hun lever was en dat ze een lagere bloeddruk hadden. Echter was dit onderzoek te kleinschalig en kortdurend om officieel een uitspraak te kunnen doen.

Ook is dit geen indicatie van een causaal verband volgens hoofdonderzoeker professor Martijn Brouwers. Naast het consumeren van veel vruchtensuiker, kunnen mensen ook nog ander ongezonde leefgewoonten hebben waardoor ze diabetes type 2 en hart- en vaatziekten krijgen.

Minder verleiding

Wel laten deze resultaten zien dat het belangrijk is om de consumptie van vruchtensuiker te minimaliseren, waarbij de invoering van de suikertaks op suikerhoudende dranken een bewezen effectieve maatregel is. Ook gelooft Brouwers dat supermarkten verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van een gezondere bevolking. Volgens recent onderzoek door de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie is de indeling van een supermarkt namelijk nog steeds ingericht op de verleiding van de consument met ongezonde voeding.

Door: Nationale Zorggids