Normal_baby__slapen__slapende_baby

Afgelopen woensdag meldde het Gelre Ziekenhuis in Zutphen dat hun kraamafdeling per 1 juli zou sluiten en dat andere meldingen over mogelijk eerder sluiten incorrect waren. Toch werd de dag erna gemeld dat de afdeling Verloskunde per direct sluit tijdens weekenden. Dit meldt Omroep GLD.

Doordeweeks kunnen zwangere vrouwen met weeën of in een spoedsituatie nog wel terecht in Zutphen. In het weekend moeten de vrouwen echter naar ziekenhuizen in Apeldoorn, Deventer, Arnhem of Doetinchem.

Situatie toch anders

Die woensdag werd nog gezegd dat de afdeling tot 1 juli open kon blijven door het gebruik van zzp’rs, en dat de krappe bezetting op de kraamafdeling zo opgevangen kon worden. Ook werd die dag ontkend dat er op korte termijn afgeschaald zou worden.

Op donderdag blijken deze uitspraken niet geheel waar. "Dat het wiebelig was wisten we al langer, maar door verzuim van werknemers is er de hele dag crisisoverleg geweest en er is toch de situatie dat we het niet rond krijgen. Om de zorg veilig te houden hebben we deze aangepaste tijden ingevoerd. Verloskundigen en huisartsen zijn geïnformeerd", zegt Pascale Burgers van Gelre Ziekenhuizen.

Geen werkers

Ziekenhuisdirecteur Pier Eringa wilde personeel vragen om extra diensten te draaien en meldde dat meer zzp’ers ingehuurd zouden worden. “Op deze korte termijn was het niet voor elkaar te krijgen zzp'ers in te huren. Dit is helaas overmacht", zegt Burgers. "Wij vinden het heel vervelend voor onze patiënten dat wij deze maatregel moeten nemen en hen zo kort van tevoren hierover informeren. Wij hadden dit graag anders gezien."

Ook is het niet meer mogelijk om voor een spoedopname of spoedconsult naar het ziekenhuis in Zutphen te gaan in de weekenden. Deze worden ook doorverwezen naar Gelre Apeldoorn of andere omliggende ziekenhuizen.

Door: Nationale Zorggids