Normal_doctor-consulting-female-patient-2021-09-24-04-20-01-utc__1_

Mantelzorg voor kankerpatiënten na een zware operatie. Een chemopomp om te voorkomen dat galwegkanker na de operatie terugkeert. Halsklierbestraling veilig achterwege laten bij keel- en strottenhoofdkanker. Microbellen laten dansen op geluid om bloedvaten open te trillen zodat behandelingen beter werken. KWF investeert 13,9 miljoen euro in deze en andere onderzoeken die bijdragen aan een beter leven met en na kanker. Alle negentien onderzoeken gaan dit jaar van start. Dit meldt KWF.

De toegekende onderzoeken zijn het resultaat van de eerste financieringsronde van 2023. Een commissie van (inter)nationale experts en (ex)patiënten beoordeelde zeventig ingediende onderzoeksvoorstellen op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie. Op basis van hun deskundige oordeel besluit KWF er negentien te financieren, waarvan vier uit de opbrengst van Alpe d'HuZes. 
 
Hier enkele projecten die van start gaan: 

Minder bestraling met keel- of strottenhoofdkanker 

Bij de behandeling van keel- en strottenhoofdkanker wordt niet alleen de tumor zelf bestraald, maar ook de lymfeklieren aan beide zijden van de hals. Dit is uit voorzorg tegen mogelijke uitzaaiingen. Zo'n uitgebreide bestraling kan echter ernstige, blijvende bijwerkingen geven zoals slikproblemen, een verminderde schildklierfunctie en aderverkalking (met kans op herseninfarcten). 
 
Dr. Sven van den Bosch (Radboudumc) gaat onderzoeken of het beter is om eerst de lymfeklieren waar de tumor het eerst naar uitzaait te verwijderen en te controleren op uitzaaiingen. Daardoor hebben naar schatting twee op tien patiënten alleen nog een enkelzijdige halsklierbestraling nodig en zeven op tien zelfs helemaal niet. Dat betekent een betere kwaliteit van leven voor veel meer mensen. 

Mantelzorgprogramma

Kankerpatiënten die een zware operatie ondergaan, hebben langdurig zorg nodig. Onderzoekers van het Amsterdam UMC ontwikkelden een mantelzorgprogramma om families al tijdens het ziekenhuisverblijf hierop voor te bereiden. Ze krijgen training in diverse zorgtaken en helpen die uitvoeren. De effecten van het programma zijn veelbelovend, maar nog niet getest in andere ziekenhuizen. Dr. Anne Eskes doet onderzoek naar de benodigde strategieën om het mantelzorgprogramma duurzaam te implementeren in de oncologische zorg. 

Minder chemotherapie bij palliatieve zorg 

Patiënten met uitgezaaide darmkanker die niet meer beter worden, krijgen vaak chemotherapie om de ziekte af te remmen en klachten te verminderen (palliatieve behandeling). Ruim de helft van hen is ouder dan 70 jaar. Zij hebben vaker en meer last van bijwerkingen van de behandeling en moeten eerder stoppen. Hierdoor werkt de behandeling minder goed. 
 
Dr. Nienke de Glas (LUMC) gaat onderzoeken of het verantwoord is om ouderen een verlaagde dosering (25 procent van de normale hoeveelheid) te geven. Als dat net zo goed werkt en minder ernstige bijwerkingen geeft, neemt de kwaliteit van leven toe. Door afname van bijwerkingen daalt bovendien het aantal ziekenhuisopnames. 

Bloedvaten verwijden met dansende microbellen 

Chemotherapie en bestraling werken het beste in goed doorbloede, zuurstofrijke tumoren. De medicatie bereikt de tumor dan beter en zuurstof versterkt het effect van de straling. Helaas zijn tumorbloedvaten vaak fragiel en grillig. Dat belemmert de bloedtoevoer en vermindert het effect van deze behandelingen. 
 
Dr. ir. Roel Deckers (UMC Utrecht) gaat onderzoeken of tumorbloedvaten zijn te verwijden door gasgevulde microbelletjes te injecteren en in trilling te brengen met ultrageluid. Daarmee hoopt hij de doorbloeding en het effect van chemotherapie en bestraling te verbeteren. Het onderzoek richt zich op patiënten met hoofd-halskanker, maar is in principe breder toepasbaar. 
 
Door: Nationale Zorggids