Dermatologen waarschuwen voor allergische reactie door acrylnagels

Dermatologen waarschuwen voor de heftige allergische reactie die vrouwen (of mannen) kunnen krijgen door het laten zetten van kunstnagels. Nagelstylistes gebruiken hierbij een stof die voor mensen met een allergie gevaarlijk kan zijn. Acrylaten worden gebruikt bij acrylnagels, maar ook in tandvullingen en bij kunstknieën. 67 procent van de acrylatenallergieën is ontstaan binnen de nagelbranche. Dit meldt RTL Nieuws.

De allergische reactie verschilt per persoon, legt dermatoloog Thomas Rustemeyer van het Amsterdam UMC uit. Sommige mensen zullen er geen klachten aan overhouden en andere krijgen al een reactie zodra ze met de stof in contact komen. Dat kunnen blaasjes, bloedende kloofjes, ademhalingsproblemen, eczeem, jeuk of zelfs brandwonden zijn.

Klachten nemen toe

Na verloop van tijd nemen de klacht ook nog eens toe. “Dat kan meerdere oorzaken hebben. Zoals dat de nagels steeds populairder zijn. Maar of dat de echte reden is, is lastig te zeggen. Hoe vaker de stof in contact komt met de huid, hoe meer je de allergie opbouwt. Hoe groter de blootstelling, hoe groter het risico”, zegt Annebelle Nooteboom, hoofdredacteur van het magazine Nailed It voor nagelstylistes.

Het gevaar is vooral heel groot als de kunstnagel niet goed uithardt. De allergene stof komt dan continu in contact met de huid, waardoor de blootstelling heel groot is. Het risico is nog groter als een nagelstudio producten gebruikt die niet voldoen aan de wetgeving en dat komt ook in Nederland nog voor.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky