Campagne ‘Op je gezondheid?’: een gezonde hoeveelheid alcohol bestaat niet

Deze week is de campagne ‘Op je Gezondheid’ van de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding van start gegaan. De organisaties willen hiermee kennis delen en bewustwording creëren over het drinken van alcohol. Dit vergroot namelijk de kans op zeven soorten kanker. Ook als je slechts één glas wijn of bier per dag drinkt. Dit melden Gezonde Generatie en Algemeen Dagblad. 

“Vaak kun je aan het krijgen van kanker helemaal niks doen. Maar zeker in een derde van de gevallen wordt kanker mede veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, waaronder het drinken van alcohol. Wij vinden het van groot belang dat mensen zich hier bewust van zijn. Met de campagne ‘Op je gezondheid?’ willen we mensen hierop wijzen, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken voor zichzelf en voor toekomstige generaties", zegt Johan van de Gronden, directeur KWF en voorzitter van AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie.

Zeven soorten kanker

1 op de 33 gevallen van kanker bij vrouwen en 1 op de 10 gevallen van kanker bij mannen komen door alcohol. De zeven soorten kanker die alcohol kan veroorzaken zijn darmkanker, mondkanker, keelholtekanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, leverkanker en borstkanker. Veel mensen denken dat één glaasje wijn per dag geen kwaad kan en toch komen er jaarlijks vierduizend nieuwe, door alcohol veroorzaakte, gevallen van kanker bij.

Gezonde hoeveelheid alcohol bestaat niet

In tien jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van leverkanker verdubbeld. “En dat aantal stijgt nog steeds. Het aandeel van de Nederlandse bevolking dat alcohol drinkt behoort tot de hoogste van de wereld. Gemiddeld drinken Nederlanders met zijn allen gemiddeld 9 liter pure alcohol per jaar per persoon. De man drinkt 11 liter en de vrouw 7. Dat kost de gezondheidszorg en de maatschappij enorm veel geld”, zegt mld-arts Bart Takkenberg bij het Amsterdam UMC. Hij en zijn collega’s zijn het met elkaar eens: er bestaat geen gezonde hoeveelheid alcohol.

Op je gezondheid? 

De campagne ‘Op je gezondheid?’ is een initiatief van Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding in het kader van de Gezonde Generatie. Vanaf 3 juli tot en met 30 juli is de campagne onder meer te zien op televisie en in de bioscoop. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky