Normal_close-up-of-3d-printer-working-head-of-3d-printer-2022-12-14-23-13-49-utc

Het PULSE-project, een onderneming in de voorhoede van het biomedisch onderzoek, staat in de startblokken om een baanbrekende bioprinttechnologie te ontwikkelen voor toepassingen in de ruimte en op aarde. PULSE is bekroond met bijna 4 miljoen euro door de Pathfinder Open van de Europese Innovatieraad. Het project komt voort uit interdisciplinaire wetenschappelijke samenwerking en zal gedurende vijf jaar technologische innovaties stimuleren om de menselijke gezondheid te verbeteren en de weg vrijmaken voor een veiligere en duurzamere verkenning van de ruimte. Dit meldt Maastricht University.

Door magnetische en akoestische levitatie te combineren in een innovatief bioprintingplatform, moet het apparaat van PULSE in staat zijn om ongeëvenaarde spatiotemporele controle van celdepositie te bereiken. Deze nieuwe technologie vergemakkelijkt de precieze manipulatie van biologische materialen, waardoor zeer geavanceerde en realistische organen gemaakt gemaakt kunnen worden die de complexite werking van menselijke organen nabootsen.

Ruimtevaart

Een van de belangrijkste toepassingen van PULSE's innovatieve bioprintingtechnologie is het maken van in vitro 3D menselijke hartmodellen, die essentieel zijn voor het bestuderen van de effecten van de ruimte en straling op het menselijke cardiovasculaire systeem. Deze geavanceerde hartmodellen zullen inzichten van onschatbare waarde bieden in de cardiale fysiologie en pathologie, waardoor de ontwikkeling van preventieve en therapeutische oplossingen voor astronauten die beginnen aan langdurige ruimtemissies en kankerpatiënten die bestralingstherapie ondergaan, wordt vergemakkelijkt.
 
Lorenzo Moroni, projectcoördinator en hoogleraar biofabricage voor regeneratieve geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht: "De ambitieuze doelen van het PULSE-project zijn evenzeer gerelateerd aan ruimteonderzoek als aan gezondheidszorg op aarde. Organoïden die de complexiteit van menselijke organen nabootsen, hebben de potentie om de afhankelijkheid van dierproeven te verminderen en een nauwkeuriger en efficiënter platform te bieden om ziektemechanismen te bestuderen en medicijnreacties te evalueren."

Groot team

In het PULSE-project werken verschillende instellingen samen, waaronder de Universiteit van Maastricht (Nederland), Otto-von-Guericke Universiteit Magdeburg (Duitsland), Medische Universiteit Graz (Oostenrijk), SCK CEN Belgisch Centrum voor Nucleair Onderzoek (België), RDInnovation (Denemarken), Space Applications Services (België) en IN society (Italië).
 
Door de samenwerking kunnen de instellingen hun expertise bundelen om baanbrekende vooruitgang te boeken op het gebied van bioprinting, ruimtegeneeskunde en hartziektenonderzoek. Het project onderstreept de doelstelling van het PULSE-team om de grenzen van wetenschappelijk onderzoek en technologische innovatie te verleggen, zodat onbekende aspecten van menselijke gezondheid en welzijn in de ruimte en op aarde duidelijker worden.
 
Door: Nationale Zorggids