Kaartspel Kiezen & Delen stimuleert gesprek over palliatieve levensfase

Palliatieve Zorg Nederland en KWF Kankerbestrijding hebben een kaartspel uitgebracht die mensen moet helpen te praten over ziek zijn, de laatste levensfase en sterfte. Want dat is voor veel mensen lastig. Maar leren over iemands waarden, wensen en behoeften kan ook heel waardevol zijn voor naasten en zorgverleners. Het kaartspel Kiezen & Delen helpt hierbij. Dit meldt KWF. 

Op de 52 kaarten staan vragen, stellingen en dilemma’s die mensen uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan. Het kaartspel is niet enkel bedoeld voor mensen die ziek zijn, maar juist voor iedereen – jong en oud, ziek en gezond. Dankzij de gesprekken ervaren mensen meer rust, is er meer duidelijkheid en sterkere onderlinge verbinding. Door wensen vast te leggen bij een zorgverlener, is betere en gerichtere zorg mogelijk.

Kiezen en delen

Palliatieve Zorg Nederland (PZN) en KWF willen het gesprek over de mogelijk toekomstige palliatieve levensfase stimuleren. De naam van het kaartspel is daar ook op gebaseerd: de palliatieve levensfase gaat over kiezen en delen. “Kiezen hoe je de rest van je leven invult, waar en met wie. En over delen: want het is slim om je keuzes te delen met je naasten en je zorgverlener. Zo weet je van elkaar wat écht belangrijk is.”

Het kaartspel is in beperkte oplage beschikbaar. Ook kan een online versie gespeeld of gedownload worden.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: KWF Kankerbestrijding