Door budgetplafond geen nachtzorg beschikbaar voor terminaal zieke man

De dochter van een 76-jarige terminaal zieke man trekt aan de bel: haar vader wil in zijn laatste levensfase thuis verzorgd worden, maar vanwege het bereiken van het budgetplafond kan hij geen nachtzorg krijgen. Sinds zaterdag neemt zijn partner de zorgtaken op zich. Dochter Natasja legt uit dat dit voor haar heel zwaar is, omdat hij continu verzorging nodig heeft ’s nachts. Dit meldt RTL Nieuws.

Natasja’s vader heeft bijvoorbeeld zuurstof nodig en hulp nodig bij een delier of paniek midden in de nacht. Via zorgverzekeraar VGZ probeerde zijn partner nachtzorg op te zetten, maar omdat het budget op is kan hij alleen overdag verzorgd worden. Daarom ging Natasja over tot actie en stuurde ze VGZ een bericht: “Wat zijn jullie ook een stel horken. Mijn pa die terminaal is kan geen nachtzorg krijgen, omdat het het einde van het jaar is?”. Natasja vindt het vooral vreselijk dat haar vader maandelijks zoveel zorgpremie afdraagt, maar in ruil daarvoor geen zorg kan ontvangen.

Maatwerkoplossing

Inmiddels heeft VGZ voorrang gegeven aan deze vraag en is er in samenspraak met een zorgaanbieder en de familie een maatwerkoplossing gevonden. Natasja’s vader zal volgens VGZ de nachtzorg krijgen die hij nodig heeft.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky