Asielzoekers in Ter Apel krijgen niet tijdig medische intake of tbc-screening

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich samen met de Inspectie Justitie en Veiligheid grote zorgen over de gezondheidsomstandigheden in aanmeldcentrum Ter Apel voor asielzoekers. Zij krijgen niet op tijd een medische intake en worden niet tijdig gescreend op tuberculose. Ook zijn er structureel niet genoeg plekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) en verblijven er meer mensen dan ruimte voor is in het aanmeldcentrum. Dit melden de inspecties.

De hoge en steeds oplopende druk in Ter Apel heeft ernstige gevolgen voor de leefbaarheid en veiligheid van bewoners en medewerkers. Inmiddels duurt de situatie al meer dan een jaar voort. Daardoor krijgen asielzoekers die in Nederland aankomen niet op tijd een medische intake. De screening op tuberculose gebeurt ook later dan moet.

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Voor jongeren die alleen op het aanmeldcentrum aankomen hebben is er eigenlijk geen plek. In oktober verbleven er tot wel 370 amv’s. Voor hen is altijd gepaste opvang, extra begeleiding en een voogd nodig, maar onder de huidige omstandigheden is de fysieke en emotionele veiligheid van amv’s niet te garanderen. Het COA en Nidos riepen gemeenten in juni 2023 op om meer plekken beschikbaar te stellen voor deze groep jongeren, maar dat is tot nu toe onvoldoende gelukt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky