Zwangere asielzoekers Ter Apel hebben 7 keer hogere kans op babysterfte

Zwangere asielzoekers hebben een hoger risico op ongunstige zwangerschapsuitkomsten dan vrouwen in de lokale Nederlandse bevolking. In Ter Appel hebben vrouwen een zeven keer hogere kans op babysterfte rond de geboorte. Het is voor de geboortezorg lastig om deze vrouwen in beeld te houden, omdat ze vaak worden overgeplaatst. Maar ook taalbarrières, psychische problemen en moeite met het navigeren van zorg bemoeilijken de situatie voor de zwangere. Dit blijkt uit onderzoek van Anouk Verschuuren van de Rijksuniversiteit Groningen, zo meldt de universiteit.

Om de zwangerschapszorg voor deze vrouwen te verbeteren zijn er twee initiatieven die veelbelovend lijken: prenatale groepszorg en een mentale gezondheidsscreening. Fijn dat er goede initiatieven zijn, maar er is volgens Verschuuren meer nodig om de zwangerschapsuitkomsten voor hen te verbeteren. Daarvoor zijn ingrijpende aanpassingen nodig in het verloskundige zorgsysteem en het vluchtelingen zorgsysteem.

Morele verantwoordelijkheid

Uit het onderzoek van Verschuuren blijkt dat binnen de samenleving een nieuwe visie nodig is, waar in Nederland haar morele verantwoordelijkheid erkent en een inclusief migratiebeleid omarmt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky