Herpes genitalis: zeer besmettelijk en levenslang

Chlamydia, gonorroe, herpes genitalis en genitale wratten zijn de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) onder jongeren. Het aantal soa’s stijgt volgens Rutgers omdat jongeren minder vaak condooms gebruiken. De soa’s zijn niet allemaal even gevaarlijk, maar wel zeer besmettelijk. Dit meldt de Stentor. 

Huisarts Patricia Bloem vindt het niet gek dat het aantal soa’s stijgt, er zijn al heel lang geen Vrij Veilig-campagnes meer. Reden tot paniek is er nog niet. Het is geen ramp om een soa te hebben, inmiddels is het ook onderdeel van het leven. Maar wat is nu de meest gevaarlijke soa?

Onvruchtbaar door gonorroe

Gonorroe is heel besmettelijk en kan ook gevaarlijk zijn. Jongens hebben veel vaker klachten dan meisjes en krijgen een branderig gevoel bij het plassen. Ook kan er uit de penis een geelgroene pus komen of afscheiding dat slijmerig en doorzichtig is. De prostaat en bijbal kunnen ontsteken. De laatste jaren krijgen vrouwen vaker gonorroe, waar behalve het dalende condoomgebruik geen verklaring voor is. Vrouwen met klachten hebben vooral een groene en stinkende afscheiding en soms ook last van bloedverlies. Gonorroe kan leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Herpes genitalis via handen

Wie rode jeukende vlekjes of blaasjes op de penis of vagina heeft, heeft vermoedelijk herpes genitalis. Deze vlekjes of blaasjes ontstaan ongeveer een week na de besmetting. Herpes ontstaat niet alleen na onbeschermde seks, ook kan aanraking van de besmette penis of vagina met een hand of vinger herpes genitalis tot gevolg hebben. Een koortslip ontstaat ook door het herpesvirus, bijvoorbeeld na het zoenen met iemand met een koortslip. Besmetting kan ook bij de geslachtsdelen ontstaan als er daarna gepijpt of gebeft wordt. Het herpesvirus blijft voor altijd in iemands lichaam en kan dus optreden bij bijvoorbeeld een verminderde weerstand, griep of menstruatie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky