Kliniek voor behandeling met experimentele kankermedicijnen in Radboudumc

Het Radboudumc opent een speciale kliniek voor kankerpatiënten bij wie de reguliere behandelingen niet meer helpen. Zij krijgen daar de nieuwe, experimentele medicijnen voorgeschreven. Elke patiënt voor wie de bewezen middelen geen soelaas meer bieden, komt ervoor in aanmerking. Omdat de behandeling best intensief zijn, is de voorwaarde wel dat de patiënt fit is. Dit meldt het Radboudumc.

In het Nijmeegse ziekenhuis zijn 15 studies gaanden naar nieuwe behandelingen tegen allerlei soorten kanker. Deze onderzoek bevinden zich nog in de eerste fase. Medicijnen die daar gebruikt worden, moeten nog op de mens worden getest. Uitbehandelde kankerpatiënten voor wie bewezen behandelingen geen uitkomst meer bieden, kunnen zich aanmelden voor deze behandelingen op de Fase 1 Unit.

Experimentele behandelingen slaan niet vaak aan

Hoogleraar en oncoloog Carla van Herpen denkt dat veel patiënten hierin geïnteresseerd zijn. “Helaas slaan de experimentele behandelingen maar bij een klein deel van onze patiënten aan. Maar de behandeling biedt hen wel hoop. Wat we ook merken is dat deze patiënten ook graag hiermee andere, toekomstige patiënten kunnen helpen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky