Nederlandse wereldprimeur: screeningsysteem voor gevaarlijke schimmels

Honderden mensen per jaar belanden met een ernstige schimmelinfectie in het ziekenhuis en 35 tot 40 procent verlaat het ziekenhuis niet meer. Omdat er steeds meer gevaarlijke schimmels zijn, komt Nederland met een wereldprimeur: een screeningsysteem dat eventuele uitbraken in de gaten kan houden. Dit meldt NOS. 

Vorig jaar maart bereidden het RIVM en Radboudumc zich voor op een uitbraak van de schimmel candida auris. Een moeilijk te behandelen gist die vooral voor mensen met een slechte afweer gevaarlijk kan zijn. Omdat de schimmel vorig jaar een opmars leek te maken, werden de nodige voorbereidingen getroffen. In Nederland viel het uiteindelijk mee, maar in Italie, Spanje, Griekenland en de Verenigde Staten waren wel degelijk sprake van uitbraken.

Resistent

Steeds vaker zijn schimmels resistent tegen medicijnen. Candida auris is soms resistent tegen álle schimmeldodende middelen. Arts-microbioloog Eelco Meijer noemt het een gigantisch probleem. “Om een mogelijk uitbraak voor te zijn, is het goed te weten in welke mate deze schimmel echt rondwaart.” Nederland is straks het eerste land ter wereld met een screeningsysteem dat dergelijke inzicht mogelijk maakt. Onderzoekers kunnen hiermee achterhalen welke schimmels er rondwaren en uit welk genetisch materiaal zij bestaan.

Schimmeluitbraak Griekenland

In Griekenland is er momenteel een schimmeluitbraak gaande die moeilijk onder controle te krijgen is. Nederlandse onderzoekers gaan zich hierover buigen, zodat dit in Nederland voorkomen kan worden. “Daarom moeten we weten waarom het daar wel misgaat”, aldus Meijer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky