Normal_science-laboratory-research-2021-08-26-16-53-37-utc__1_

Wetenschappers hebben weer gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI) om een nieuwe antibioticum te ontwikkelen die een dodelijke variant van een superbacterie kan doden. Dit meldt AD.

 

Terwijl antibiotica bacteriën moet doden, worden deze ziektemakers steeds resistenter tegen bestaande medicijnen. Hierdoor kunnen ze op een gegeven moment potentieel dodelijk zijn. Elk jaar zouden meer dan een miljoen mensen doodgaan, omdat antibiotica niet meer werkt. 

De Canadese en Amerikaanse wetenschappers richtten zich op de bacterie Acinetobacter baumannii, een ziekteverwekker die wonden infecteert en longontsteking veroorzaakt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het een van de drie ‘superbacteriën’ die een kritieke dreiging vormt. Vooral in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen is de bacterie die op oppervlakten overleefd, uiterst gevaarlijk.

Geneesmiddel

Met behulp van AI werden een paar chemicaliën geselecteerd uit duizenden potentiële opties. Hiermee kan een experimenteel antibioticum gecreëerd worden in een laboratorium. Het middel ‘abaucin’ moet nog verder getest worden als geneesmiddel, die waarschijnlijk pas in 2030 op de markt kan komen.

Kunstmatige intelligentie

Het is de zoveelste doorbraak van kunstmatige intelligentie die de ontwikkeling van nieuwe medicijnen versnelt. Terwijl het een goede ontwikkeling is, kan het ook voor veel problemen zorgen in de toekomst. Daarom zijn de Europese Commissie en Google met andere techbedrijven in gesprek over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Deze moeten ervoor zorgen dat de technologie niet ontspoort, zolang de wetgeving rondom AI nog niet compleet is. De commissie wil nog voor het einde van het jaar goedkeuring krijgen voor Europese AI-regels.

Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch