Zorgen over mogelijke bezuinigingen op acute geboortezorg Zoetermeer

Huisartsenorganisatie Mediis vreest ervoor dat het HagaZiekenhuis in Zoetermeer gaat bezuinigen op de acute geboortezorg. Ongeveer 1.100 zwangere of bevallende vrouwen zouden dan naar Gouda of Den Haag moeten uitwijken. Mogelijk moet het Groente Hart Ziekenhuis zich dus voorbereiden op flink meer bevallingen per jaar, omdat dat het meest dichtstbijzijnde ziekenhuis is voor zwangeren in Zoetermeer. Maar is daar wel plek voor ze? Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Omdat het HagaZiekenhuis met locaties in Den Haag en Zoetermeer vorig jaar flink in de rode cijfers is gekomen, moet het gaan bezuinigen. De vrees is dat er eerst wordt gesneden in de acute geboortezorg. Het eerste ziekenhuis in de buurt is het Groene Hart in Gouda, maar daar zeggen ze bijna niet op de hoogte te worden gesteld van de situatie in Zoetermeer. Inwoners kunnen dus last hebben van de gevolgen door keuzes van het HagaZiekenhuis, zonder dat de gemeente Gouda daar invloed op heeft.

Risico op complicaties

Mirjam Roos van de Goudse ChristenUnie is bang dat bevallende Gouwenaars straks ook weer naar een ander ziekenhuis moeten uitwijken en dat de stad straks opdraait voor de financiele strop van het Haga. “En als lokale politiek horen we niets, laat staan dat we invloed kunnen uitoefenen.” Er komen ook al veel bevallende vrouwen uit de regio naar het Groene Hart, omdat er in Woerden ook al geen afdeling verloskunde meer is. Moeten ze ver rijden, dan is het risico op complicaties groter, mede doordat de overdracht ook risicovol kan zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky