Inzet AI bij kijkonderzoek darm lever 40 procent meer opgespoorde poliepen op

Poliepen zijn uitstulpingen van de darmwand die een voorloper kunnen zijn van darmkanker. Via kijkonderzoek in de dikke darm, worden deze opgespoord. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat de inzet van artificial intelligence flink meer poliepen kan vinden: dit levert 40 procent meer opgespoorde poliepen op. Opgespoorde en verwijderde poliepen leiden tot minder darmkanker, blijkt uit eerder onderzoek. Dit meldt Radboudumc.

Ieder jaar ondergaan ruim 100.000 Nederlanders een kijkonderzoek van de dikke darm. Bij een endoscopie gaat een arts met een camera in de darm op zoek naar poliepen en darmkanker. Poliepen kunnen een voorloper van darmkanker zijn en hoe meer deze gevonden en verwijderd worden, hoe kleiner de kans op darmkanker. Artificial intelligence kan helpen het aantal opgespoorde poliepen te verbeteren. Als een slimme computer met de camera meekijkt, kan en arts bijna 40 procent meer poliepen vinden.

'Enorme meerwaarde'

“Een arts kan poliepen missen, omdat die net te kort in beeld zijn, of de aandacht op een andere plek gefocust is. Maar een computer bekijkt iedere pixel in het beeld en is iedere milliseconde even alert. Dat geeft een enorme meerwaarde”, zegt arts-onderzoeker Michiel Maas. Het darmonderzoek kost met digitale hulp niet meer tijd en leidt ook niet tot een hoger percentage vals positieven.

Poliep gevaarlijk of niet?

Vervolgonderzoek moet straks uitwijzen of AI ook kan vaststellen of een poliep gevaarlijk is. Als een slimme computer dat inderdaad kan, hoeven artsen straks niet ook de onschuldige poliepen te verwijderen of te laten analyseren bij Pathologie. “Uiteindelijk scheelt dat in de kans op complicaties en in de kosten”, aldus hoogleraar en MDL-arts Peter Siersema.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky