Myocarditis, pericarditis, trombos en  Guillain-Barré zeldzaam na coronavaccins

De coronavaccins kunnen in zeldzame gevallen tot ernstige bijwerkingen leiden, maar zijn volgens onderzoekers van een grote nieuwe studie nog altijd veiliger dan de risico's van COVID-19. Uit het grootschalige onderzoek onder meer dan 99 miljoen gevaccineerden blijkt dat de mRNA-vaccins kunnen leiden tot myocarditis en pericarditis, terwijl AstraZeneca het Guillain-Barré syndroom en trombose als ernstige bijwerkingen kan hebben. Dit meldt The Mandarin. 

Bij myocarditis is de hartspier ontstoken en bij pericarditis gaat het om een ontstoken hartzakje. Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een aandoening van de motorische zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen de gevoelszenuwen die van de huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan. Verschijnselen zijn onder meer verlamming, pijn in de rug of benen en gevoelsstoornissen. Bij ongeveer 25 procent van de mensen met GBS is tijdelijk kunstmatige beademing nodig en vaak ook kunstmatige voeding. De aandoening is goed te behandelen en de meeste patiënten herstellen weer.

Vaccins veiliger dan risico's coronavirus 

Sinustrombose is een zeldzame vorm van trombose waarbij bloedstolsel optreden in de aders van de hersenen, waardoor het bloed niet goed kan worden teruggevoerd naar het hart. Ook vonden de onderzoekers aanwijzingen voor ontstekingen en zwellingen in de hersenen en ruggengraat na een coronavaccins.

Alle bijwerkingen van de mRNA- en AstraZeneca-vaccins klinken ernstig en zijn dat ook, maar komen gelukkig maar vrij zelden voor. Het is daarom volgens de onderzoekers ook veiliger om de vaccins te nemen dan de risico’s die gepaard gaan met het coronavirus.

Aanzienlijke impact op volksgezondheid

“Wereldwijd zijn er 13,5 miljard coronavaccins uitgedeeld en ongeveer 71 procent van de wereldwijde bevolking heeft ten minste een dosis gehad. De impact op de volksgezondheid is aanzienlijk, gezien alle levens die erdoor zijn gered en symptomen van het virus die erdoor zijn verzacht”, aldus een onderzoeker van Monash University in Maleisië. Het risico op neurologische aandoeningen door een corona-infectie is tot wel 617 keer groter dan het risico op ernstige bijwerkingen door de vaccins. De conclusie van de onderzoekers is dan ook dat coronavaccinatie een veel veiligere keuze is om mensen tegen COVID-19 te beschermen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky