Te hoge concentratie van kankerverwekkende stoffen in paasstol Jumbo

In de La Place Luxe Kleine Feeststol met Amarena Kers, Pistache en Hazelnoten zijn twee kankerverwekkende stoffen aangetroffen. Op de pistachenoten van de paasstol is een te hoog gehalte aan aflatoxine en ochratoxine A aangetroffen. Bij hoge inname kan dit leiden tot gezondheidsschade, waarschuwt Jumbo. Dit meldt de Telegraaf.

Jumbo roept klanten op om de La Place Luxe Kleine Feeststol niet op te eten en terug te brengen naar de winkel. Het gaat om de paasstollen van dit merk met een houdbaarheidsdatum van 6 maart en 13 maart 2024.

Natuurlijke schimmelstoffen

Aflatoxine en ochratoxine A zijn volgens het Voedingscentrum schimmelstoffen. Deze komen van nature voor in granen, noten en peulvruchten, maar een te regelmatige inname van ochtratoxine A kan nierschade veroorzaken. Ook is de stof mogelijk kankerverwekkend. Ook aflatoxine is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot kanker. Voor beide stoffen is dus vastgesteld hoeveel iemand daarvan dagelijks mag binnenkrijgen en hoeveel er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten. In de paasstollen zit hier dus te veel van in.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Jumbo