Maximumgehalte acrylamide voor Friese pepernoten niet aangescherpt

Acrylamide is een stof die slecht is voor de volksgezondheid en mogelijk kankerverwekkend is. De stof is aangetroffen in diverse Friese pepernoten. Sinds 2018 geldt er een maximum voor acrylamide in voedsel en dit is sindsdien niet aangescherpt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat dit maximum wordt nageleefd, zodat tijdig kan worden ingegrepen om te voorkomen dat bijvoorbeeld Friese pepernoten terecht komen bij kinderen of zwangere vrouwen. Dit meldt de Europese Commissie.

Zondag berichtte NOS over bakkerijen in Friesland die geen Friese pepernoten (van taaitaaideeg) meer produceren, vanwege de strenge EU-regels. Pepernotenproducent Modderman BV is de enige grote producent van Friese pepernoten. Dus sindsdien zijn ze bijna niet meer beschikbaar in winkels. Uit een test  door de NVWA in 2021, bleek dat bij 41 procent van de geteste pepernoten het acrylamide-gehalte te hoog was.

Onderhandelingen over lagere toegestane waarde

De regels zijn volgens Modderman aangescherpt, waardoor de maximumlimieten omlaag zijn gegaan. Maar volgens woordvoerder Ingelise de Boer van de Europese Commissie is daar geen sprake van. Brussel onderhandelt momenteel over een lagere toegestane waarde, maar dat is nog geen uitgemaakte zaak.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky