Normal_ashwagandha-leaves-and-fruits-atop-grey-background-2023-11-27-05-34-10-utc__1_

Vorige week waarschuwde het RIVM voor drie soorten kruiden in voedingssupplementen of thee. Huperzia serrata, Tabernanthe iboga en Ashwagandha kunnen volgens het gezondheidsinsituut leiden tot allerlei gevaarlijke bijwerkingen. Waar zitten de kruiden precies in? Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Ashwagandha is te koop bij ketens als Kruidvat en Holland & Barrett. Heel toegankelijk dus. De kruid staat ook bekend als Indiase Ginseng of Winterkers en is te vinden als poeder, extract of pil. Soms wordt er thee van gemaakt. Gebruikers hopen door het gebruik van Ashwagandha minder stress en meer rust te ervaren. Artsen hebben bij het RIVM echter meldingen gemaakt van leverschade door het gebruik van de kruid. En omdat deze ooit gebruikt werd als abortusopwekker, raadt het RIVM zwangere vrouwen af om producten die de kruid bevatten te gebruiken.

Langdurig hallucineren

Tabernanthe iboga heet in de volksmond ook wel iboga. Tijdens rituelen van de Bwiti-religie in centraal West-Afrika wordt de kruid gebruikt om langdurig te hallucineren. Het komt vaak voor dat mensen die hieraan meedoen misselijk worden, overgeven en angsten uitslaan. In Nederland is de kruid te koop als microdosering voor betere concentratie. Het product kan je hartritme echter verstoren en hierdoor zijn er ook in Nederland meerdere doden gemeld. Ook komen psychoses en epileptische aanvallen voor.

Huperzia serrata tegen geheugenproblemen

Huperzia serrata zit in voedingssupplementen en zou de werking van de hersenen stimuleren. De bijwerkingen zijn echter niet mals: er kan spierverzwakking ontstaan, net als buikkrampen, diarreee, wazig zicht en iemand kan er zelfs verlamd door raken. De kruid is mogelijk ook schadelijk voor het ongeboren kind. Al deze effecten kunnen ontstaan bij gebruik volgens voorschrift.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky