Speciale afdeling voor kwetsbare ouderen in toekomstplan Zuyderland

Voor ouderen met prangende medische problemen gaat ziekenhuis Zuyderland de opvang anders organiseren. Dat is onderdeel van het toekomstplan om het ziekenhuis staande te houden, laat onafhankelijk voorzitter Lea Bouwmeester van de regietafel Zuyderland aan de Tweede Kamercommissie van Volksgezondheid weten. Het complete toekomstplan wordt eind april gepresenteerd. Dit meldt L1Nieuws. 

De locaties in Geleen en Heerlen nemen patiënten op in een zogenoemd beddenhuis. Beide houden ook de poliklinieken en acute zorg blijft 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. De directie van de Zuyderland-ziekenhuizen hadden afgelopen zomer nog hele andere plannen in gedachten, maar op enkel een beddenhuis en spoedeisende hulp kwam veel kritiek.

Spoedeisende hulp

Op slechts één locatie wordt straks hoogcomplexe zorg geleverd en zal er een uitgebreide SEH zijn, een intensieve care en geboortecentrum voor spoedbevallingen. Dit kan niet op twee locaties geboden worden, omdat er simpelweg niet genoeg gespecialiseerd personeel beschikbaar is. Waar de spoedeisende hulp uiteindelijk openblijft is nog niet bekend. Op de andere locatie is dan plek voor acute zorgvragen overdag en ’s nachts, maar komt er ook een afdeling voor opname en behandeling van kwetsbare ouderen. Dit is een samenwerkingsproject met huisartsen, verpleeghuizen en de thuiszorg en moet ervoor zorgen dat reguliere acute afdelingen deze ouderen straks niet meer onnodig hoeven op te vangen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky