Normal_776
Een partijtje boksen met voormalig wereldkampioen Don Diego Poeder of een balletje trappen met voetbalkunstenaar Soufiane Touzani. Die droom komt zaterdag 8 januari uit voor jongeren met hemofilie, tijdens een unieke sportdag in Rotterdam.

Afgeraden
Hemofilie is een erfelijke afwijking in de bloedstolling die alleen bij jongens voorkomt. Omdat bloedingen bij hen minder snel stoppen, kan zelfs een kleine wond een groot probleem worden. Daarnaast krijgen patiënten vaak inwendige bloedingen in gewrichten of spieren. Het wordt deze patiënten veelal afgeraden om contactsporten te beoefenen vanwege de grotere kans op letsel.

Spannends
De organisatoren van de sportdag hebben tóch gekozen voor contactsporten als boksen en voetbal. "Het gaat om jongeren van 15 tot 21 jaar. Op die leeftijd doe je graag iets spannends of iets wat je normaal gesproken niet doet. Het moet voor de jongeren een onvergetelijke dag worden", zegt Greta Mulders, medeorganisator en verpleegkundig specialist bij de afdeling Hematologie van het Erasmus MC .

Voorzichtig
Om de dag zo veilig mogelijk te laten verlopen, is er een team aanwezig van artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Ook krijgen de jonge sporters, indien nodig, voor de lessen een prik met stollingsfactorenconcentraat. "Het wordt dus eerst spuiten, dan kicken", zegt Mulders. Daarnaast zullen Don Diego Poeder en Soufiane Touzani tijdens de workshops voorzichtig te werk gaan. "We moeten natuurlijk voorkomen dat patiënten blessures oplopen."

De sportdag vindt 8 januari plaats in het Topsportcentrum Rotterdam, tegenover Stadion Feijenoord. Het evenement is van 13.00 - 16.00 uur.

De dag met als motto 'Ontdek je talent’ wordt georganiseerd door het Erasmus MC, Rotterdam Topsport, Bayer Schering Pharma en CCCP.