Normal_1232

AMSTERDAM (Novum) - De introductie van vrije prijzen in ziekenhuizen heeft de afgelopen jaren niet tot de gevreesde kostenexplosie geleid. In het vrije deel van de markt zijn de prijzen vorig jaar zelfs met drie procent gedaald.

Dat blijkt uit een rapport dat de Nederlandse Zorgautoriteit woensdag uitbrengt, schrijft het Financieel Dagblad.
Bij privéklinieken die verzekerde zorg leveren liggen de prijzen over het algemeen vijftien procent lager dan bij ziekenhuizen. Hun aandeel in de markt is nog maar klein, maar het aantal stijgt snel.
De omzet van deze klinieken was in 2009 350 miljoen euro, terwijl de ziekenhuizen achttien miljard omzetten. Het aantal privéklinieken dat verzekerde zorg levert steeg van 37 in 2005 naar 184 vorig jaar.


Budgetten
Nu geldt voor 34 procent van alle behandelingen dat de markt de prijs bepaalt. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil de vaste budgetten voor ziekenhuizen in 2012 definitief inruilen voor betaling per behandeling.
De vrees bestaat volgens de krant dat dit tot kostenexplosies leidt, maar de ontwikkelingen in het vrije deel van de markt zouden daar niet op wijzen.


Wachtlijsten
Uit het rapport van de NZa blijkt ook dat er een einde is gekomen aan de jarenlange daling van de wachtlijsten. Dat zou vooral komen door de snelle groei van de vraag naar zorg.
Om langere wachtlijsten te voorkomen zouden de overheid, ziekenhuizen, specialisten en verzekeraars moeten samenwerken.