Normal_2229

Zo'n zeventig hoogleraren afkomstig van dertig Chinese topuniversiteiten hebben een bezoek gebracht aan het Erasmus MC. De Chinese leverartsen en infectiologen lieten zich informeren hoe op de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten virale hepatitis wordt behandeld.

De Chinese professoren, afkomstig van de dertig belangrijkste universiteiten van China, namen een kijkje bij de sector Leverziekten & Levertransplantatie van het Erasmus MC.

Voorspellen
De bezoekers zijn rondgeleid over de MDL-afdeling en de MDL-Endoscopie. Ook kregen zij voordrachten over de behandeling van chronische hepatitis B en C, met name over hoe behandeling geïndividualiseerd kan worden. In het verleden werden alle patiënten met dezelfde medicijnen behandeld, tegenwoordig kan goed voorspeld worden welke patiënt het beste op welke behandeling gaat reageren.

De Rotterdamse Levergroep heeft hierin een voortrekkersrol in de wereld. In China is zo'n 8% van de bevolking geïnfecteerd met het hepatitis B-virus en zo'n 2% met het hepatitis C-virus.

Sluipmoordenaar
Wereldwijd zijn er zo'n vijfhonderd miljoen patiënten besmet met chronische hepatitis B of C. Deze virussen nestelen zich in de lever waarbij een ontsteking ontstaat en langzaam maar zeker ernstige bindweefselvorming, levercirrose en leverkanker.

Hepatitis B- en C-virussen zijn sluipmoordenaars, omdat ze jarenlang geen klachten geven, totdat er ernstige complicaties in de lever ontstaan. Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan één miljoen patiënten aan deze ziektes, die ook de belangrijkste indicatie voor levertransplantatie zijn.

Samenwerking
De onderzoeksgroep van professor Harry Janssen van het Erasmus MC onderhoudt sinds enkele jaren een intensieve samenwerking met meerdere onderzoeksgroepen in China, met name met de Fudan Universiteit en de Jiao Tong Universiteit in Shanghai.