Normal_2334

Tot op heden kon geen enkel ziekenhuis in Nederland digitaal beelden en verslagen naar andere ziekenhuizen versturen. De bestanden zijn te groot om te e-mailen en bovendien is e-mailverkeer niet beveiligd.

Maar binnenkort is het uitwisselen van radiologische beelden - oftewel eRadiologie - wel mogelijk in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), het AMC en het BovenIJ Ziekenhuis. Zij hebben samen succesvol deelgenomen aan de pilot eRadiologie van de Stichting Elektronisch Zorg Dossier Amsterdam (EZDA).

Flinke stap
Dat het OLVG en de andere twee pilotziekenhuizen straks digitaal beelden en verslagen kunnen versturen, betekent een flinke stap vooruit in de verbetering van de kwaliteit van zorg. Een van de voordelen van eRadiologie is dat de patiënt zich na doorverwijzing niet opnieuw hoeft te laten onderzoeken.

Bovendien zijn de onderzoeksgegevens snel beschikbaar voor een second opinion. Ook wordt het consulteren van collega-specialisten uit andere ziekenhuizen een stuk eenvoudiger. Dat bespaart niet alleen geld, maar ook tijd.

Uitbreiding
De pilot eRadiologie is twee jaar geleden door EDZA gestart en begin maart dit jaar succesvol afgesloten. Specialisten en managers in de pilot-ziekenhuizen zijn zeer enthousiast over de nieuwe, snelle manier om medische gegevens met elkaar te delen. In Amsterdam wordt bekeken of de uitwisseling van gegevens en beelden ook op andere gebieden mogelijk is, zoals radiotherapie en cardiologie.

Ook wordt onderzocht of deze uitwisseling op korte termijn haalbaar is voor alle regionale ziekenhuizen. "Patiënten van ver buiten de regio Amsterdam worden doorverwezen naar de grote Amsterdamse ziekenhuizen. Daarom is de digitale uitwisseling van beelden en verslagen met andere regio's ook noodzakelijk", zegt Jeroen Straatman, directeur van EZDA.

Privacybescherming patiënt
Naar verwachting wordt eRadiologie tussen de drie ziekenhuizen in de loop van 2011 ingevoerd. EZDA en de ziekenhuizen bereiden dit intensief voor. Zo zijn de werkprocessen en de systemen voor Radiologie technisch aangepast. Uiteraard is hierbij veel aandacht voor de beveiliging van de gegevens en de privacybescherming van patiënten volgens de huidige wet- en regelgeving. Er worden geen gegevens uitgewisseld zonder uitdrukkelijke toestemming van de patiënt.