Normal_2561
De North Star Alliance bouwt een netwerk van klinieken langs de belangrijkste transportroutes in Afrika. Van 18 tot 21 april tussen 10.00 en 16.00 uur kunt u één van deze klinieken bezichtigen bij het AMC , bij de ingang van de faculteit (gebouw J). Als  bezoeker krijgt u informatie over de Afrikaanse omstandigheden, de doelgroepen en de uitgebreide zorgfaciliteiten binnen de mobiele klinieken.

In Afrika zijn ruim 25 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv. Een van de belangrijkste redenen waarom de aidsepidemie zich blijft uitbreiden is omdat hiv meelift op de groeiende transportsector. Mobiele groepen, zoals truckchauffeurs en prostituees, vormen door een aaneenschakeling van redenen risicogroepen.

Roadwives
De truckers zijn lang van huis doordat het transportverkeer gepaard gaat met lange opstoppingen. Op de vaste stops, de zogenaamde ‘hotspots’, houden de truckers er vaak een vriendin op na, hun ‘roadwives’, of ze brengen de nacht door bij een prostituee.

Mobiele klinieken
De mobiele klinieken worden op strategische plekken geplaatst, onder meer bij grensovergangen, havens en overslagplaatsen, zodat mobiele groepen zoals vrachtwagenchauffeurs en prostituees en de gemeenschappen langs de weg te allen tijde toegang hebben tot goede basiszorg. Continue zorg voor deze groepen maakt het mogelijk hiv en andere soa's bij de bron aan te pakken.

Toer door Europa

Om aandacht te vragen voor North Star Alliance maakt een wellness centre een toer langs alle alliantiepartners in Europa. De Alliantie toont het publiek hoe ze met ogenschijnlijk beperkte middelen een geavanceerd en effectief netwerk van deze wellness centres opbouwt, om zo het aidsprobleem in Afrika een halt toe te roepen. Afgelopen week stond het semimobiele zorgcentrum bij het hoofdkantoor van UNAIDS en de Wereldgezondheidsorganisatie in Geneve.

Organisatie
North Star Alliance is een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen onder meer TNT, het Wereldvoedselprogramma, ORTEC en PharmAccess Foundation. De container is geplaatst op verzoek van de afdeling Global Health en PharmAccess Foundation, die samen onderdeel uitmaken van het door Professor Joep Lange opgerichte Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD).