Normal_3720
Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis start in juli met Essure, voor dit ziekenhuis een nieuwe techniek voor sterilisatie van de vrouw. De ingreep is bijzonder vrouwvriendelijk, omdat de sterilisatie poliklinisch plaatsvindt, zonder algehele narcose.

Wat is Essure
Essure is een definitieve manier van anticonceptie. De behandeling duurt slechts 10 minuten en kan uitgevoerd worden op de polikliniek, waarna de vrouw snel naar huis kan. Het is geen operatie. Er komt dus geen narcose bij kijken, er ontstaan geen littekens, er is geen sprake van toedienen van hormonen of afbinden van eileiders.

Wat dan wel? Bij Essure brengt de gynaecoloog kleine, zachte en flexibele implantaten in de eileiders in. Een sneetje maken is niet nodig, omdat het inbrengen gaat via de vagina en baarmoedermond. Drie maanden na de plaatsing hebben lichaam en implantaten samen een natuurlijke barrière gevormd die voorkomt dat sperma een eicel kan bereiken.

Persoonlijke aandacht
“Wij hebben bewust gekozen voor Essure, omdat vrouwen graag een vorm van anticonceptie willen zonder narcose met zo weinig mogelijk kans op complicaties. De methode is namelijk heel vrouwvriendelijk. De patiënt hoeft niet onder narcose en ze is snel thuis. Mocht ze zich na de behandeling misselijk voelen, dan kan ze bij ons eerst even lekker bijkomen op bed”, aldus gynaecoloog Mesrure Kaplan. Samen met haar collega gynaecologen Monique Wüst en Froukje Snaaijer zal zij deze methode gaan toepassen. Overigens blijft laparoscopie, een andere permanente sterilisatiemethode onder algehele narcose ook mogelijk in Hardenberg.
Met het introduceren van poliklinische behandelingen zonder narcose kunnen ook andere behandelingen op deze manier verricht worden.

Betrouwbaar
Klinische gegevens over een periode van vijf jaar wijzen uit dat Essure in 99,74% van de gevallen effectief is. In de praktijk is de Essure methode de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. De verwachting is, dat steeds meer vrouwen in plaats van mannen gaan kiezen voor sterilisatie. Dit heeft volgens de gynaecologen van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis alles te maken met de introductie van de Essure methode.