Normal_4238

ROTTERDAM (Novum) - De uitbraak van de multiresistente klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis leidt tot onrust onder ziekenhuispersoneel. De beroepsorganisatie van verplegers en verzorgers NU'91 heeft daarom een meldpunt geopend om een beter beeld te krijgen van hoe het met de werkomstandigheden en veiligheid van de medewerkers is gesteld.

Het Rotterdamse Ziekenhuis is woensdag onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gesteld. Er is onvoldoende vertrouwen dat het ziekenhuisbestuur eigenhandig de uitbraak van de gevaarlijke bacterie onder controle krijgt. Als het ziekenhuis niet uiterlijk vrijdag zijn afspraken nakomt, gaat de IGZ alsnog over tot het afkondigen van een opnamestop.

Het ziekenhuis kampt al maanden met de uitbraak van de gevaarlijke klebsiellabacterie. Bij zeker 70 mensen is de bacterie vastgesteld; 25 besmette patiënten zijn overleden. Ruim 1800 patiënten die zijn behandeld in het ziekenhuis zijn mogelijk drager van de bacterie. Donderdag zei algemeen directeur Paul Smits van het ziekenhuis dat de uitbraak onder controle is.

Bij het meldpunt kunnen medewerkers anoniem melden of ze genoeg voorlichting en begeleiding krijgen om patiënten op een verantwoorde manier te verplegen. Ook wil de organisatie weten of het personeel zichzelf goed kan beschermen op de werkvloer. De meldingen kunnen aanleiding zijn voor een gesprek met de werkgever, zo laat NU'91 weten.