Normal_4307
Heupfractuuroperaties gaan in het Martini Ziekenhuis deze zomer onverminderd door. Hoewel het buiten niet glad is door sneeuw en ijs, is het aantal patiënten met gebroken heupen in de zomer even hoog als in de winter. De meeste patiënten vallen namelijk in en om het huis door bijvoorbeeld losliggende kleedjes, duizeligheid en andere struikelpartijen.

In de ziekenhuizen in het Noorden zijn sinds het begin van de zomervakantie, afgelopen weekeind, minder bedden beschikbaar. ‘Toch doen we er alles aan om deze patiënten zoals altijd binnen één dag te opereren. We hebben tenslotte een naam hoog te houden in de regio’, zegt chirurg Pieter Lubbert.

Meeste operaties

Het Martini Ziekenhuis voert van alle ziekenhuizen in het Noorden de meeste heupfractuuroperaties uit. Gemiddeld 350 per jaar. In 95 procent van de gevallen wordt een patiënt binnen een dag geopereerd. ‘We hebben goede afspraken met verpleeghuizen in de regio, daar kunnen patiënten binnen 10 dagen terecht om verder te revalideren. We streven ernaar om, voor patiënten die daar aan toe zijn, de periode na de operatie te verminderen tot 5 werkdagen’, aldus Lubbert.

De meeste patiënten met heupfracturen zijn ouder dan 70 jaar. De nazorg voor die patiënten in het ziekenhuis is sterk verbeterd door de komst van een geriater. Die onderzoekt de oorzaak van de valpartij en probeert herhaling te voorkomen.