Normal_4426

ROTTERDAM (Novum) - De eerste besmettingen met de multiresistente klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam waren er mogelijk al in maart 2008. Dat concludeert het AD uit vertrouwelijke berichten van het team dat de epidemie onderzoekt.

De onderzoekers zouden al met zekerheid vast hebben gesteld dat de huidige uitbraak in 2009 begon. Bij de eerste besmetting had volgens het team al groot alarm moeten worden geslagen.

Tussen maart 2008 en september 2010 zouden 56 mensen besmet zijn geraakt met een zeer zeldzame ziekenhuisbacterie die volgens de krant heel goed de klebsiellabacterie kan zijn. De patiënten waren allemaal op dezelfde resistent tegen de emeste soorten antibiotica als de dragers van deze bacterie, zegt een deskundige die anoniem wil blijven in de krant.

Ook als het niet om dezelfde bacterie gaat, had het ziekenhuis volgens de deskundige groot alarm moeten slaan. Pas eind mei dit jaar werd de besmetting naar buiten gebracht.

Inmiddels zijn 78 patiënten besmet, van wie er 27 zijn overleden. Ruim tweeduizend mensen worden onderzocht op dragerschap omdat zij ziekenhuiskamers deelden met besmette patiënten.