Normal_5018

AMSTERDAM (Novum) - Het AMC en het VU Medisch Centrum in Amsterdam gaan medische ingrepen onderling verdelen.

Complexe behandelingen zullen nog maar in een van de twee academische ziekenhuizen plaatsvinden. De ziekenhuizen gaan een nauwe samenwerking aan, melden de bestuursvoorzitters van beide ziekenhuizen dinsdag in NRC Handelsblad.

Gecompliceerde zwangerschappen
De alliantie betekent onder meer dat patiënten in Amsterdam straks voor spoedeisende hulp buiten kantoortijden de ene week in het ene ziekenhuis moeten zijn en de andere week in het andere ziekenhuis. Zwangere vrouwen moeten vooral naar het VUmc, maar gecompliceerde zwangerschappen en dreigende vroeggeboorten naar het AMC.

Verder stemmen de ziekenhuizen de inkoop van apparatuur op elkaar af, wordt personeel uitgeleend, worden onderdelen van opleidingen samengevoegd en komt er één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier. Woensdag wordt een intentieverklaring voor de samenwerking getekend.

Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Op termijn voegt mogelijk ook het in kanker gespecialiseerde Anthoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis zich bij de alliantie. Met de plannen komen de ziekenhuizen tegemoet aan de wens van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat ziekenhuizen niet meer alles zelf doen en meer specialiseren.

Maandag maakte de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVVH) strengere eisen voor de zorg in Nederland bekend. Doel daarvan was om ziekenhuizen te dwingen zich te specialiseren. Gecompliceerde operaties vinden daardoor alleen nog in gespecialiseerde ziekenhuizen die aan de nieuwe kwaliteitseisen voldoen plaats.