Normal_5196

ASSEN - Sinds kort maakt de maatschap Interne geneeskunde/Maag-Darm-Leverziekten van het WZA gebruik van een nieuwe techniek om het slijmvlies van in het bijzonder de dunne darm te beoordelen en aandoeningen op te sporen.

Hiervoor kan het WZA voortaan een videocapsule gebruiken; de patiënt slikt de kleine capsule in, waarna deze op reis gaat door de slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm. Onderweg maakt de capsule twaalf uur lang drie foto's per seconde van zijn omgeving. De tienduizenden foto's die het onderzoek oplevert, kunnen na afloop als een film worden beoordeeld.

Buideltas
De videocapsule is ongeveer zo groot als een multivitamine tablet en bevat een kleine fotocamera, lens, lichtbron en batterijen. Als de patiënt de capsule heeft ingeslikt, kan hij daarna zijn normale bezigheden hervatten. Via plakkers op de buik van de patiënt worden de beelden doorgestuurd naar een ontvanger die de patiënt in een buideltas draagt. Na het onderzoek kunnen de beelden op een computer worden beoordeeld door een arts en een verpleegkundige.

Dunne darm
Het onderzoek met de videocapsule is voornamelijk gericht op de dunne darm. Juist deze dunne darm is met een gangbaar endoscopisch onderzoek (met een lange, flexibele buis) namelijk erg moeilijk bereikbaar. De voor Assen nieuwe onderzoeksmethode is bijvoorbeeld bestemd voor patiënten met bloedverlies uit het maagdarmkanaal waarbij met ander onderzoek geen verklaring kan worden gevonden. Verder is het van nut bij patiënten met (mogelijke) aandoeningen van de dunne darm.

© Nationale Zorggids