Normal_5418

GRONINGEN - Een jaar na het slaan van de eerste paal voor de bouw van ERIBA, mag het nieuwe Groningse onderzoeksinstituut zich verheugen op een grote belangstelling van onderzoekers uit de hele wereld.

In het European Institute on the Biology of Ageing (ERIBA) van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen gaan wetenschappers fundamenteel onderzoek doen naar verouderingsprocessen en de ziekten die daarmee gepaard gaan.

Ruim 170 kandidaten van meer dan vijftien nationaliteiten uit Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten hebben zich in de afgelopen maanden aangemeld voor een positie als principal investigator of postdoc.

Internationale topwetenschappers
In totaal zijn nu zes onderzoeksgroepen aangesteld in ERIBA en zijn gesprekken met andere internationale topwetenschappers gaande. In ERIBA is plaats voor zo'n tien topwetenschappers met hun onderzoeksgroepen; in totaal zullen straks 150 onderzoekers werkzaam zijn in het instituut. Het gebouw zal gefaseerd in gebruik worden genomen, te beginnen in het voorjaar 2012 wanneer de oplevering van de eerste drie verdiepingen is gepland. De overige verdiepingen volgen een jaar later.

Het ERIBA-gebouw is zo ingericht dat de wetenschappers vanuit verschillende disciplines elkaar ontmoeten, om zo kruisbestuivingen te stimuleren en de kans op doorbraken te vergroten. Het onderzoek wordt uitgevoerd op celniveau, met behulp van ultramoderne onderzoeksfaciliteiten en technieken op het gebied van bijvoorbeeld genoom- en eiwitonderzoek, microscopie, bioinformatica en celisolatie.

© Nationale Zorggids