Normal_5420

ENSCHEDE - De afdeling Cardiologie van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) te Enschede begint half oktober met de zogeheten cryoablatie als methode om hartritmestoornissen succesvol te verhelpen. Cryoablatie is een betrekkelijk nieuwe methode die nu voor het eerst in het Thoraxcentrum Twente wordt toegepast.

Hartritmestoornissen zijn op een aantal manieren te verhelpen, door medicijnen, door een elektrocardioversie, waarbij mensen een elektrische schok onder narcose krijgen, of door een ablatie.

Ablatie
Ablatie is de meest effectieve manier om ritmestoornissen te behandelen en tot voor kort kon dit alleen verricht worden door cellen in het hart, die betrokken waren bij het ontstaan van hartritmestoornissen, weg te branden (te verhitten) door middel van radiofrequente ablatie (RF).

Cryoablatie
Nu is er de ablatie bijgekomen welke werkt door middel van hartcellen te bevriezen (cryoablatie) in plaats van te verhitten. Een nieuwe methode die inmiddels met succes in enkele Nederlandse ziekenhuizen wordt toegepast. Bij de cryoablatie wordt het weefsel bevroren tot minimaal -40 °C, waarbij dezelfde effectiviteit en resultaten worden bereikt als verhitten van weefsel.

Voordeel van cryoablatie is onder andere dat de procedure pijnloos is zodat narcose niet altijd meer nodig is. Tevens is het in bepaalde plaatsen van het hart veiliger dan verhitten. Echter, cryoablatie is niet voor elke hartritmestoornis even geschikt zodat niet iedereen voor deze therapie in aanmerking komt.

© Nationale Zorggids