Normal_5468

UTRECHT/NIEUWEGEIN - Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft als topklinisch ziekenhuis een eigen opleidingscentrum: de St. Antonius Academie. Dit jaar reikt de St. Antonius Academie voor de eerste maal de Academiebeurs 'Excellente Zorg' uit.

Deze is op 10 oktober 2011 officieel toegekend aan Dewi Stalpers, IC-verpleegkundige in het St. Antonius Ziekenhuis. Zij gaat zich de komende vier jaar verdiepen in de achtergronden van 'Excellente Zorg'.

Excellente Zorg
Excellente Zorg staat voor de beste zorg aan patiënten, geboden door verpleegkundigen die met volle overgave volgens de laatste stand van de wetenschap hun werk doen. Doordat alle kennis en passie tot uiting komt, zijn het ziekteverzuim en verloop onder de zorgprofessionals laag. Deze cultuurverandering kan ontstaan met behulp van het meetinstrument 'Excellente Zorg'.

Het is in de Verenigde Staten ontwikkeld en naar de Nederlandse gezondheidszorg vertaald. Het is hiermee voor het eerst dat er een relatie wordt gelegd tussen de behoeften en positie van verpleegkundigen en verzorgenden aan de ene kant, en de kwaliteit van de patiëntenzorg aan de andere kant.

Bijdrage
Dat een verpleegkundige van het St. Antonius Ziekenhuis de Academiebeurs wint, is toeval; verpleegkundigen uit heel het land konden meedingen met een onderzoeksvoorstel gericht op Excellente Zorg. IC-verpleegkundige Dewi Stalpers schreef in haar voorstel dat ze wil onderzoeken wat precies de bijdrage van de verpleegkundige is op het gebied van excellente zorg.

Verpleegkundig-sensitieve indicatoren als decubitus, ondervoeding en pijn kunnen verbeteren door verpleegkundige interventies. Stalpers wil per indicator achterhalen wat nu precies de verbeteringen veroorzaakt, zodat de interventies evidence based worden. Stalpers gaat ook onderzoeken of het doel van Excellente Zorg om verpleegkundigen aan zich te binden, gerealiseerd wordt.

De jury, onder voorzitterschap van hoogleraar Verplegingswetenschap Marieke Schuurmans, koos unaniem voor het onderzoeksvoorstel van IC-verpleegkundige Dewi Stalpers, omdat haar voorstel goed in elkaar zit en past binnen de praktijk van de Excellente Zorg. Stalpers' cv laat bovendien zien dat zij gemotiveerd is om een studie op te pakken.

© Nationale Zorggids