Normal_5737

UTRECHT (Novum) - De brandweer heeft vorig jaar bijna 41 duizend branden geregistreerd. Dat zijn er bijna zesduizend minder dan een jaar eerder. De daling komt vooral door een afname van het aantal buitenbranden. Sinds eind jaren tachtig waren er niet zo weinig buitenbranden als in 2010, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De brandweer verleende vorig jaar ook bijna 44 duizend keer andersoortige hulp. Een jaar eerder waren dat er 42 duizend. Bijna een kwart van de hulpverleningen had te maken met het bestrijden van wateroverlast of stormschade. Vooral in juli en augustus had de brandweer het daar druk mee. Toen veroorzaakten zware buien veel tot overlast en schade.

Vorig jaar kwamen 65 mensen om bij branden, van wie een brandweerman. Van de dodelijke slachtoffers vielen er 35 bij woningbranden. Bij ongevallen waarbij de brandweer hulp verleende vielen vorig jaar 495 doden, 54 meer dan een jaar eerder.

Verzorgings- en verpleeghuizen
Van alle meldingen bij de brandweer was 44 procent loos alarm. Bij brandmeldingen was dat zelfs zestig procent. Het grootste deel van de loze meldingen kwam binnen via een automatische brandmelder. Uit verzorgings- en verpleeghuizen kwamen relatief veel loze meldingen.