Normal_6954

MAASTRICHT (Novum) - De bouw van een grensoverschrijdend cardiovasculair centrum aan de Duits-Nederlandse grens is van de baan. Dat hebben de raden van bestuur van het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Universitätsklinikum Aachen bepaald.

De twee academische ziekenhuizen wilden samen een hartkliniek opzetten op het grensoverschrijdende industrieterrein Avantis bij Heerlen. Door de 'toenemende financiële druk op de gezondheidszorg' en 'onzekerheid rond politieke besluitvorming' zien de partijen echter toch van het plan af.

In een verklaring schrijven de ziekenhuizen 'op dit moment prioriteit te geven aan het veiligstellen van de economische stabiliteit van beide organisaties'. "Een investering in nieuwbouw zou onder deze omstandigheden voor vele jaren een aanzienlijk investeringsrisico betekenen. Dit risico willen partijen nu niet nemen."

De ziekenhuizen benadrukken dat ze ervan overtuigd blijven dat grensoverschrijdende samenwerking de beste manier is om te reageren op de veranderende behoeften van en ontwikkelingen in de 'euregionale' gezondheidsmarkt.