Normal_7538

UTRECHT - Wanneer patiënten voor een medisch consult toegang krijgen tot een beveiligde website met informatie op maat wordt de site uitgebreid geraadpleegd, ook door patiënten die niet gewend zijn op het web naar informatie te zoeken, zo blijkt uit een studie van onderzoekers van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL en het UMC Utrecht.

Volgens NIVEL-onderzoeker Akke Albada zijn zorgverleners niet altijd blij dat patiënten zelf op internet naar informatie over hun ziekte zoeken.

Borstkanker
Het NIVEL en de afdeling Medische Genetica van het UMC Utrecht ontwikkelden een website, E-info gene, met informatie speciaal over erfelijkheidsonderzoek voor vrouwen met borstkanker. Meer dan honderd vrouwen die een inlogcode hadden gekregen bezochten de site gemiddeld 21 minuten ter voorbereiding op hun eerste bezoek aan de klinisch geneticus of genetisch consulent en waardeerden dit initiatief omdat de informatie bruikbaar was en goed paste op hun individuele situatie.

De onderzoekers merkten op dat er geen verschil in leeftijd was in hoe goed mensen met de website uit de voeten konden. "De uitgangspunten van de website E-info gene kun je voor allerlei patiëntengroepen gebruiken. Je kunt ze een betrouwbare website aanraden. En ze uitnodigen van tevoren over hun vragen na te denken, zodat ze zich beter op een consult kunnen voorbereiden", aldus Albada, die ook op het onderzoek promoveerde.

Klik hier voor meer informatie.

© Nationale Zorggids