Normal_7932

ZWOLLE - De ouder wordende bevolking van Nederland wordt steeds vaker getroffen door dementie. Leven met dementie is moeilijk. Voor degenen die door de ziekte zijn getroffen, maar ook voor hun naasten en verzorgenden.

ICT kan hierbij ondersteunen en het aantal ICT-toepassingen voor mensen met dementie groeit. Het symposium Dementie & ICT: onderzoek en praktijk, dat hogeschool Windesheim organiseert op 26 maart, gaat over afgerond en lopend toegepast onderzoek op dit gebied.

De lectoraten Innoveren in de Ouderenzorg van lector dr. Carolien Smits en ICT innovaties in de Zorg van dr. Ir. Marike Hettinga, werken nauw samen op het terrein van ICT-toepassingen in de ouderenzorg. Onderzoeksprojecten, zoals het TalkMeHome project, zijn projecten waaraan zowel beide lectoren, het werkveld als studenten een bijdrage leveren. Het TalkMeHome-project is erop gericht om cliënten in een beginnend stadium van dementie op afstand naar huis te leiden als zij de weg kwijt zijn. Met behulp van een mobieltje hebben ze contact met een zorginstelling. Daar volgt een medewerker de cliënt via GPS en praat hem naar huis.

Kennisuitwisseling
Door met verschillende disciplines aan dergelijk toegepast onderzoek samen te werken wordt veel kennis gedeeld. Tijdens het symposium van 26 maart wil Windesheim die kennis delen met iedereen die zich vanuit werk, beleid, onderzoek of studie wil informeren over recente ontwikkelingen op het gebied van ICT-toepassingen bij dementie. Die uitwisseling is hard nodig want de verwachting is dat er in 2050 een half miljoen mensen aan dementie lijden.

Programma
Naast lezingen van beide lectoren wordt er een onderzoek gepresenteerd dat momenteel plaatsvindt naar de gezamenlijke besluitvorming in zorgnetwerken rond mensen met dementie. Ook zijn er een zestal uiteenlopende workshops, zoals internethulpverlening voor mantelzorgers, ICT-toepassingen als de leervaardigheid van mensen met dementie.

De middag wordt afgesloten met een lezing van prof. Dr. Erik Scherder. Scherder is hoogleraar Bewegingswetenschappen aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en hoogleraar Klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij doet onder andere onderzoek naar pijnbestrijding bij mensen met dementie en hij onderzoekt de invloed van bewegen op het cognitieve vermogen van mensen met dementie.

Klik hier voor meer informatie.

© Nationale Zorggids