Normal_8105

UTRECHT (Novum) - Artsenfederatie KNMG gaat haar leden niet adviseren af te zien van medewerking aan televisieopnames waarbij patiënten herkenbaar in beeld komen.

Dat meldt de federatie dinsdag in een reactie op een oproep van huisarts Tjeerd Boorsma uit Amersfoort in het artsenvakblad Medisch Contact.

Boorsma vindt dat de wet en de richtlijnen van de KNMG te weinig houvast bieden voor artsen om tot een goed oordeel te komen over medewerking aan medische amusementsprogramma's.

De huisarts zei dit naar aanleiding van de recente commotie rond de opnames voor het televisieprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood.

Het medisch beroepsgeheim wordt volgens Boorsma in veel meer televisieprogramma's geschonden. De KNMG zou haar leden moeten adviseren niet meer aan dergelijke programma's mee te werken, zo betoogde de huisarts.

De artsenfederatie is het daarmee oneens. "Er zijn voldoende voorbeelden van integere televisie waarbij patiënten met hun volledige toestemming in beeld komen", aldus directeur beleid en advies bij de KNMG Lode Wigersma.

Volgens hem zijn de KNMG-richtlijnen voor opnamen waarbij patiënten herkenbaar in beeld komen wel duidelijk. "Artsen en instellingen doen er goed aan die te volgen."

De beelden voor het omstreden programma waren opgenomen op de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum in Amsterdam.

RTL schrapte de show na de eerste uitzending op verzoek van het ziekenhuis na een storm van maatschappelijke verontwaardiging.

Verschillende patiënten die tegen hun zin zijn gefilmd hebben aangifte gedaan tegen het VUmc, de behandelend artsen en producent Eyeworks.

De KNMG heeft overigens afstand genomen van de opnames in het VUmc, en erover geoordeeld dat de privacy van de patiënt bij de opnames voor dit programma is geschaad.